Dette markerer byggestarten for det nye observatoriet ved Brandallaguna i Ny-Ålesund. Ministeren fikk selv bore ned grunnpælen og feste et grunnstens-skilt i messing til det som skal være fundamentet for det nye observatoriet.

- Gratulerer, Kartverket! Jeg er utrolig imponert over hva man gjør her oppe, og ikke minst over hva disse dataene betyr både for folk flest og for forskere verden rundt, sa Sanner. 

Statsråd Jan Tore Sanner. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Hele Ny-Ålesund hadde møtt opp for å være med på markeringen sammen med representanter fra Kartverket, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Sysselmannen på Svalbard, Kings Bay og entreprenøren Veidekke Arctic, som har totalentreprisen på byggingen på det nye stasjonsområdet.

- De dataene som samles inn her er viktige for klimaforskere og for klimaovervåking og er avgjørende for at vi har nøyaktige data på GPS-en. Så det er stor og viktig forskning som skjer - og det er veldig gledelig at vi nå får på plass et nytt observatorium som også fører denne forskningen videre inn i fremtiden, sier statsråden.

Byggestart i Ny-Ålesund. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Byggearbeidene for nytt geodetisk jordobservatorium i Ny-Ålesund inkluderer to nye VLBI-antenner (Very Long Baseline Interferometry), ett satellitt laserinstrument (SLR - Satellite Laser Ranging Instrument), ny vei og instrumentbygg. Kartverket bygger det nye observatoriet ved Brandallaguna i Ny-Ålesund. Hele prosjektet har en kostnadsramme på rundt 300 millioner kroner.  

Et nytt observatorium med ny teknologi og kombinasjon av flere måleteknikker vil gi bedre nøyaktighet på målingene som inngår i et verdensomspennende observasjons- og forskningsnettverk.

Satsingen er også tema i FN. En ekspertkomité i FN har nylig godkjent et forslag til resolusjon for økt globalt samarbeid om geodetisk jordobservasjon og overvåking av jordas form og størrelse. 

Les mer:

Svalbardposten

Teknisk Ukeblad 

NRK

Dagens Næringsliv

Regjeringen.no